Van klei tot pot  in 10 stappen

                               Hoe geraak je van een pak klei tot een mooi geglazuurde kom?                                       Ik leg het je graag even uit met tekst en beeld.

1. Klei wegen en walken : de juiste hoeveelheid klei maakt het draaien gemakkelijker, niet te veel maar zeker niet te weinig! Walken doen we om de lucht uit de klei te duwen.

2. Klei centreren en optrekken : dit is het moeilijkste deel van heel het proces! de klei centreren, als je bol klein niet perfect gecentreerd is, is de rest onmogelijk....gelijkmatig optrekken, de juiste dikte van de bodem bepalen.

3. drogen tot lederhard (2-3 dagen) : lederhard? de klei voelt nog koud aan, is nog helemaal niet droog maar je kan de kom wel al vastnemen zonder te vervormen.

4. afdraaien : je kom "afdraaien" op je schijf tot hij de juiste vorm en dikte heeft, een standring afdraaien op de onderkant.

5. bewerken : vb oortjes aanzetten, decoratie, gekleurde engobe (slibklei), allerlei bewerkingen die je kan doen met je lederharde kom.

6. laten drogen : afhankelijk van de seizoen en omstandigeheden : 3-4 dagen, tot je kom volledig droog is, dat zie je aan de kleur en dat voel je omdat de klei niet meer koud aanvoelt. Heel belangrijk, want anders spat je kom uit elkaar in de oven!

7. biscuit bak : 1e bak op 950° ongeveer 24u

8. glazuren : dit is moeilijk, je glazuur moet 100% op punt staan! Anders kan het resultaat enorm tegenvallen! 

9. drogen : alweer drogen... een pas geglazuurde kom mag nog niet direct gebakken worden, hoewel dit droog zal aanvoelen laat je het best nog 8-12u drogen.

10. glazuurbak : 2e stook op 1200°-1250° naar gelang het gewenste resultaat of glazuur : ongeveer 30u

KLAAR :-)